Výborný medovník
Budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
300 g mletého cukru
1 lžička jedlé sody
3 celá vejce
1 tuk na pečení (hera, stela)
3 lžíce medu
na krém:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou jsme 2 hodiny vařili úplně ponořenou do vody, aby mléko zkaramelizovalo
1 máslo
Postup:
Jelikož se korpus na medovník peče po jednotlivých plátech - vrstvách, nejprve si nachystáme pečící papír, na kterém budeme pláty péct, abychom se pak nezdržovali a mohli jsme hned po přípravení těsta začít natírat a péct. Na klasický kulatý dort o průměru 24 až 26 cm je potřeba nastříhat zhruba 8 ks pečicího papíru. Na každý pečící papír si z opačné strany než, na kterou budeme nanášet těsto, obkreslíme dortovou formu nebo nakreslíme jiný vybraný tvar dortu, abychom po té těsto snadno nanesli do požadovaného tvaru.
Teď můžeme začít připravovat těsto.V jedné nádobě smícháme mouku, cukr a jedlou sodu. Do druhé nádoby dáme v mikrovlnce rozpuštěnou heru, med a vajíčka a trochu metlou prošleháme. Po té postupně přisypáváme sypkou směs a průběžně prošleháváme. Až máme vmíchanou všechnu sypkou směs ještě chvilku prošleháme. Těsto by nemělo mít příliš řídkou konzistenci, musí jít namazat na pečící papír, ale nesmí téct. Hodně řídké těsto málo naskočí. Řídké těsto zahustíme moukou a naopak moc husté těsto, naředíme medem nebo částí vajíčka.
Připravené těsto natíráme postupně stěrkou v tenké vrstvě na pečící papíry vždy tak, aby trochu (asi 1 cm) přesahovalo předkreslené okraje. Jeden plát se peče zhruba 7 minut v troubě předehráté na 170 C. Požadovaný tvar vyřežeme z plátu ještě za horka. Pokud děláme kulatý dort, vyřežeme kruh dortovou formou. Vyřezávat se musí za horka, protože po vychladnutí pláty ztvrdnou. Odkrojky si schováme a později je pomeleme a použijeme na zdobení dortu.
Korpus můžeme plnit krémem ihned, po jeho vychladnutí, ale lepší je nechat pláty do druhého dne odležet, protože krásně zvláční a lépe se s nimi pracuje.
Krém si připravíme vyšleháním zkaramelizovaného salka a jednoho másla. Natřeme jednotlivé pláty dortu, můžeme je i posypat mletými vlašskými ořechy, slepíme je a potom potřeme krémem celý dort po obvodu a shora. Po té dort posypeme pomletými odkrojky korpusu.
Na dozdobení dortu se dají použít např. různě čokoládové nebo karamelové ozdoby, růže z čokoládové modelovací hmoty nebo živé květy, což já osobně upřednosťuji, protože to dort krásně oživí a vypadá to velmi dobře (ukázku mám ve fotoalbu svatební dort).
Dort je nejlepší nechat před podáváním den nebo dva v lednici odležet.
Náhledy fotografií ze složky Medovník