Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boeuf Bourguignon

13. 4. 2010

O víkendu jsem vařila  hovězí po burgunsku, a to podle receptu Julie Child. Byla to taková dobrota, že jsem hotové jídlo ani nestačila vyfotit  a bylo pryč .

Můžu tedy prozatím nabídnout pouze recept, foto dodám při příštím pokusu.

 

Budete potřebovat:

1,6 kg zadního hovězího nakrájeného na větší kostky

250 g libovější slaniny v celku bez kůže nakrájené na sirky nebo menší kostičky

750 ml vína - mělo by to být plné mladé víno jako je Burgunské,  Cote du Rhone,  Beaujolais (já jsem použila Cote du Rhone, co jsme si dovezli z Francie)

500 ml hovězího vývaru (může být i masox)

1 velkou mrkev nakrájenou na sirky

1 velkou cibuli nakrájenou na plátky

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce hladké mouky

3 stroužky česneku propasírovaného

4 stonky tymiánu (já jsem tymián neměla tak jsem použila trochu provensálského koření)

1 bobkový list

asi 20 malých cibulek nebo šalotek

250 g žampiónů - malé můžou zůstat celé větší rozkrájejte na čtvrtiny

olej, sůl, pepř

Nakrájenou slaninu  vložte do vroucí vody a 1O minut blanšírujte.

Mezitím roztopte troubu asi na 23O stupňů.

Osušenou slaninu orestujte na lžíci oleje, slaninu vyjměte a přendejte do pekáče, do pánve vložte dobře osušené kostky hovězího masa. Maso vkládejte na pánev postupně, aby olej zůstal celou dobu pořádně rozpálený a maso se krásně opeklo. Opečené maso přendejte do pekáče. Na pánvi ještě orestujte mrkev a cibuli, kterou poté přisypte k masu. Plotýnku nemusíte vypínat, stačí zmírnit, za 8 minut ji budeme opět potřebovat.

Maso v pekáči osolte, opepřete, poprašte 2 lžícemi hladké mouky.

Obsah pekáče mírně promíchejte nebo tak jak je uvedeno v originálním receptu, s hrncem důkladně zatřeste, aby došlo k promíchání mouky s ostatními surovinami.

Aby mouka obalila všechny ingredience krustičkou a zhnědla, vložte pekáč bez poklice na 4 minuty do trouby - do střední úrovně. Poté vyndejte, znovu protřeste nebo promíchejte a opět vložte na 4 minuty do trouby.

Vyjměte pekáč z trouby a položte jej na rozehřátou plotýnku. Troubu snižte na 150 stupňů.

Ingredience v pekáči zalijte vínem a vývarem, přidejte rajčatový protlak, česnek, bylinky. Promíchejte, pekáč zakryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do trouby péct asi na 2,5 hodiny. Teplotu trouby  můžete dle potřeby regulovat, šťáva by měla mírně probublávat.  Průběžně kontrolujte, jestli už maso není měkké.

Mezitím, co se maso peče v troubě, orestujte na oleji nebo na másle cibulky a žampiony. Ponechte je zatím stranou. Budete je potřebovat později na dozdobení.

Jestliže je maso upečené, vyndejte bylinky a slejte šťávu z masa do další nádoby. Seberte přebytečný tuk a pokud je šťáva hodně vypečené, nadstavte ji hovězím vývarem, nebo je-li naopak šťáva řídká, vařením ji zredukujte.

Šťávu nalejete zpět k masu, dochuťte solí a pepřem a můžete podávat. Po naservírování na talíř dozdobte předem připravenými žampiony a cibulkami. Jako přílohu lze zvolit např. rýži, těstoviny, dle vaší chuti.

Můžete podávat. Dobrou chuť nebo BON APPÉTIT!

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Hovězí po burgunsku

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Blood Exigency : Blood require map

AZetincist, 11. 7. 2018 9:32

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-en-ligne/